Zo cool, die Pantone® Greenery

Onze tuin. Eén groen paradijs op aarde is het. Een zee van fris groen. Een oase van rust en reflectie. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van groen op de hersenen, weet ik van mijn studie sociale psychologie mij nog te herinneren. De kleur groen leidt tot een lagere hersenactiviteit en dus tot ontspanning. Simpel. En ook dat groen symbool staat voor een nieuw begin, het is de kleur van de nieuwe lente. Ik ben dit jaar wederom geïnspireerd door ‘Mei’ van Herman Gorter. Zo moeilijk is dit allemaal niet.

Vanuit de wereld van design en marketing zijn er mooiere en meer aansprekende beschrijvingen gegeven van wat groen met een mens doet. Zo duidt Leatrice Eiseman, Executive Director van het Pantone Color Institute, de effecten van groen –  in dit geval gekoppeld aan de kleur Greenery, als volgt:

“Greenery bursts forth in 2017 to provide us with the reassurance we yearn for amid a tumultuous social and political environment. Satisfying our growing desire to rejuvenate and revitalize, Greenery symbolizes the reconnection we seek with nature, one another and a larger purpose.”

Pantone® heeft eerder Greenery 15-0334 als ‘kleur van jaar’ (2017) gekozen. Deze kleur draagt sterk bij aan rust en ontspanning van elke mens en volgens het instituut vooral voor “hen die in de stad wonen en de aangeboren en intrinsieke noodzaak voelen om zich te willen laven aan de fysieke schoonheid en eenheid van de natuur.” Het instituut vervolgt: “Greenery is verkwikkend voor geest en lichaam, bevestigt het leven telkens weer en staat symbool voor de zoektocht van de mens naar persoonlijke passie en vitaliteit.”

De kleur wordt beschouwd als drager van innovatie en wordt geassocieerd met milieubewust denken en handelen. De kleur staat voor lef, durf, kracht, energie en moderniteit. Greenery wordt gebruikt in de wereld van mode en decoratie, is gewild in de drank- en warenindustrie (van productie tot consumptie) en wordt expliciet toegepast door grafisch ontwerpers bij de styling van onder meer verpakkingsmaterialen. En nu weer gewoon lekker genieten van de  tuin. Wist niet dat er een hele industrie achter verscholen kon gaan.

In elk geval en hoe het ook zij, zittend in onze tuin, het groen is dit jaar overdadig en met de opgedane wetenschap van Pantone®  vind ik Greenery zeer coolWat gewoon was, wordt nu revitaliserend en verkwikkend. Wat marketing al niet met een mens kan doen.