Quadruple Helix

Jack Kruf

Was het niet James Watson die ontdekte dat ons DNA in een dubbele spiraal ‘door het leven’ gaat. Spiraal in het Grieks betekent έλιξ, helix.

Een helix kan in de wereld van publieke sturing ook uit vier spiralen bestaan, op een veel hoger niveau dan dat van ons DNA. Het bestaat in de hoofden van  politici, bestuurders managers en strategen. Het is een metafoor voor optimale samenwerking tussen families van organisaties, zijnde overheid, wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven.

© Jack Kruf (2019). Quadruple Helix [Hahnemühle certified fine art print, limited edition]. Breda: CINETONE.
Een quadruple samenwerking kan tot meerwaarde leiden in de sociale en economische ontwikkeling van steden en regio’s, zo is de gedachte. De talloze verbindingen tussen die organisaties vormen de spiralen en zorgen voor de stevigheid en samenhang. Je hebt elkaar immers nodig – op  alle niveaus en vanuit diverse geledingen – om tot succes te komen.
De organisaties in deze specifieke regio op het gebied van economische samenwerking (hét voorliggende thema in deze regio) zijn weergegeven als vlakken op een schaakbord, het canvas van gebied. Het zijn projecties van hun invloed, afgeleid van een dwarsdoorsnede (transect). De betrokkene zijn ingekleurd: overheid (blauw), bedrijfsleven (geel), onderwijs (rood) en wetenschap (groen). Wit zijn de organisaties (in dit geval 7 van de 64), die zich niet hebben gemeld voor deze samenwerking, maar een eigen koers varen.