Eadha

Eahda

Eadha is de naam. Het is oud Keltisch voor ratelpopulier (Populus tremula L.), in de Engelse taal geduid als Aspen. Het is de boomsoort met het grootste natuurlijke verspreidingsgebied op aarde.

Het is een mystieke boom, een boom die symbool staat voor volhardendheid, moed en het overwinnen van obstakels. In de Schotse Hooglanden wordt gezegd dat de boom is verbonden met het koninkrijk van de feeën. De unieke vorm van de bladeren maken bij al een zeer licht bijna niet voelbaar windje fluisteringen. Volgens de Kelten waren het de zielen van de voorouders die dan met ons communiceerden.

In het oud-Ierse Ogham alfabet Eahda is de letter E. Elke letter van het alfabet is gekoppeld aan een boomsoort. De E aan de populier, in het bijzonder de ratelpopulier. Ogham is een Keltische schrijfmethode met een alfabet dat in de 5e en 6e eeuw werd gebruikt in Ierland. Voor barden een geheime taal, en mogelijk de taal van de druïden. In de Keltische mythologie wordt de boom beschouwd als bieder van spirituele bescherming.

De wijsheid, de fee, de bescherming, de veelzijdigheid en spiritualiteit komen samen bij Nine Jackie Pietersma, vandaag 11 augustus 2021 geboren om 8:37 uur te Utrecht. Zij is het die de de eigenschappen van de dame Eadha worden toegedicht. Ook Eadha ziet vandaag het licht.