Het regenwoud dat eens was

Het regenwoud

Regenwoud

Er was eens een regenwoud zo groot als Nederland. Het was een heeeeel oud bos, wel 30 miljoen jaar. Ongerept en vol leven. Er leefden wel 5 miljoen soorten planten, dieren en schimmels. Een paradijs. En er woonden ook 10.000 indianen (nu 17 miljoen, red.), verspreid over het hele gebied en in vrede met het woud. Zij waren gelukkig.

Mens

Toen kwamen er mensen met hoeden en dassen, die bijzondere dieren en planten zochten om mee naar huis te nemen om ze anderen te laten zien en ook tentoon te stellen op een soort kermis, levend, maar meestal dood. Waarom doen mensen dit?

Later kwamen er mannen met baarden en ook met zagen en bijlen. En kwamen zij in hele grote, enge en sterke machines. Zij kapten de bomen, stuurden de indianen weg en namen het hout mee om er tafels, stoelen en bedden van te maken.

Verlies

Stukje bij beetje verdween het bos. Het mooie regenwoud bestaat nu niet meer. De laatste boom is gekapt. Het woud bestaat alleen nog in boeken, in gekleurde plaatjes en in veel woorden. Opgeprikt en opgezet vind je sommige dieren en planten nog in grote kasten achter glas in hele grote gebouwen, waarvoor je een kaartje moet kopen om ze te zien.

Het woud is een grote stad geworden. Er leeft (naast vlooien, luizen en bacteriën) nog maar één soort: de mens.

*Bewerkt verhaal uit mijn dagboek (1963).

**De kleur van de afbeelding is Pantone® Forest Biome.