Ts’uu

Ontstaan vanuit de bossen van British Columbia. Ts’uu is de naam. Komend van de Haida-cultuur en het is de naam voor de boom Thuja plicata (L.), de Reuzenlevensboom, of Western red cedar. Van het hout werden en worden totempalen vervaardigd. Deze bevatten wijsheid en respect en reflecteren het collectieve denken van de groep, hun geschiedenis, meningen en emoties… 

De naam Ts’uu wordt gebruikt in de Haida-taal, gesproken door de indianen van Brits-Columbia, het Prins van Wales-eiland en in Hydaburg en Ketchikan in Alaska en op de Koningin Charlotte-eilanden in Canada.

Bijzonder aan Ts’uu is dat het twee stel hersens heeft, de ratio en het gevoel. Beide zijn zeer goed ontwikkeld en staan volledig met elkaar in verbinding. Dit maakt Ts’uu tot een wezen met een hoog IQ en EQ. Elk kleur staat voor een waarde of is in verbonden met de natuurlijke ecosystemen of biomen.

Deze is voor kleinzoon Sebas met alle adviezen die een grootvader zijn kleinzoon kan geven. Future-proof so to speak.

Bibliography

Drengson, A. and Taylor, D. (2008). Wild Foresting: Practicing Nature’s Wisdom. Gabriola Island, BC Canada: New Society Publishers, 288 pp. Link

Norton, H. H. (1981). Plant Use in Kaigani Haida Culture: Correction of an Ethnohistorical Oversight. Economic Botany Vol. 35, No. 4 (Oct. – Dec., 1981), pp. 434-449 (16 pages). Springer https://www.jstor.org/stable/4254321