Innovatie door waterstof (H2)

Jack Kruf

Davos, World Economic Forum. Het is de plaats en het moment waarop leiders van alle geledingen elkaar ontmoeten om ‘de toestand in de wereld’ (naar G.B.J. Hilterman) te bespreken. Tijdens dit forum in 2017 presenteerden 13 bedrijven op het gebied van energie, transport en industrie de Hydrogen Council.

Doel ervan is om een platform voor innovatie te bieden met als doel te migreren weg van vervuilende energiebronnen. De bedrijven willen de komende vijf jaar daartoe gezamenlijk 10 miljard euro investeren. Waterstof heeft de potentie om 90% van de CO2-uitstoot in 2050 te reduceren. Zij zien niet alleen transport als cruciaal, maar beschouwen waterstof als een erg aantrekkelijk alternatief voor olie. Waterstof biedt veel kansen om een transitie naar lage CO2– samenleving in meerdere bedrijfstakken en zelfs hele waardeketens mogelijk te maken.

De Hydrogen Council bestaat uit olie- en gasgiganten Royal Dutch Shell Plc en Total SA, automakers BMW AG, Daimler AG, Honda Motor Co., Hyundai Motor Co. en Toyota, energie- en gasbedrijven Air Liquide SA en Linde AG, mijnbouwbedrijf Anglo American Plc, electriciteit-nutsbedrijf Engie SA, treinmaatschappij Alstom SA en motor- en zware machinemaker Kawasaki Heavy Industries Ltd.

Waterstof is een veelzijdig, schoon en veilige energiedrager, kan worden benut als brandstof voor stroomopwekking, kan dienen als basisbrandstof en kan gemakkelijk op grote schaal worden opgeslagen. De leden van de Hydrogen Council hebben zich gecommitteerd om de toepassing ervan te bevorderen. Waterstof kan worden geproduceerd met behulp van (hernieuwbare) electriciteit en CO2-gereduceerde fossiele brandstof en produceert nul emissie bij gebruik. De veelzijdigheid in opslag en transport maakt waterstof geschikt om in veel sectoren de energietransitie te realiseren.